Boek: Het Nijmegengevoel

Een naoorlogse stadsgeschiedenis verschijnt 28 augustus

Door Dolly Verhoeven

Nijmegen heeft een eigen uitstraling en een eigen karakter. Toch is het niet eenvoudig onder woorden te brengen wat de stad zo bijzonder maakt. Wat bepaalt het Nijmegengevoel? Is dat de gehechtheid aan het landschap en aan iconische gebouwen als de Stevenstoren? Is het de liefde voor het Nimweegs, de trouw aan NEC? Zijn het de vele studenten en de linkse bestuurscolleges? Of spelen heel andere zaken een rol?

Op zoek naar het Nijmegengevoel sprak de auteur met tientallen Nijmegenaren die in de afgelopen decennia een rol hebben gespeeld in het stedelijk leven. Deze gesprekken gingen over hun herinneringen aan de stad en over hun eigen Nijmegengevoel. Samen vormen de verhalen een verrassende en tegelijkertijd herkenbare geschiedenis van het naoorlogse Nijmegen.

Het Nijmegengevoel schetst in tien hoofdstukken het gelaagde karakter van de stad, beginnend met het zwaar geschonden naoorlogse Nijmegen en eindigend met de bescheiden maar ook trotse stad van nu. Daarnaast laten meer dan honderd chronologisch gerangschikte foto’s zien hoe het openbare leven in Nijmegen in de afgelopen 75 jaar is veranderd.

 

over de auteur

Dolly Verhoeven (1959) was van 2008 tot en met 2019 bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Sinds 2014 is zij daarnaast bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis.

 

over het boek

uitgeverij Vantilt

ISBN 9789460044847

paperback | rijk geïllustreerd, in kleur | 264 pagina’s

€24,90