Kermis

De kermis of foor is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige of de kerk van de plaats. Vaak kreeg de kermis de naam van de kerk waar het allemaal om draaide, zoals bijvoorbeeld de St. Janskermis in Ieper (B). Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse.

Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in vele dorpen gaan beide nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit.

Kermis in Tilburg, de grootste van Nederland

Kermis wordt gedurende enige dagen gevierd en het heeft zich ontwikkeld tot een commercieel evenement. Vroeger was de kermis vaak een van de weinige uitgaansmogelijkheden. De Tilburgse kermis is uitgegroeid tot de grootste kermis van Nederland.

Een kermisattractie wordt in het jargon een spul (in Vlaanderen een stiel) genoemd. Een kermisexploitant heet in Nederland ook wel spullenbaas. In Vlaanderen spreekt men van een foorkramer of voyageur.

Klik hier om verder te lezen over Huisvesting en Scholing voor kinderen van de trekkende beroepsbevolking